Musk i la seva obsessió amb X.

Si vols entendre per què Musk està tan obsessionat amb X i amb els serveis financers, has de conèixer la història de la fusió X/Confinity que va originar PayPal. I, sobretot, el cop d'estat que Peter Thiel va organitzar per treure Musk de la posició de CEO/Chief Strategist.



Això és el que va passar.

A principis de 1999, Zip2, la companyia que Musk havia cofundat per oferir un servei de directori online de diaris, es va vendre a Compaq per 300 milions de dòlars. Elon es va quedar amb uns 20 milions de dòlars.

Elon va començar a contactar amb antics contactes del seu temps a ScotiaBank. Els va dir que tenia un projecte per crear "Una Superbotiga Financera" Després d'aconseguir suport, va fundar una nova empresa per portar a terme aquest projecte. Va comprar immediatament el domini x.com a Pittsburgh PowerComputer per 1,5 MILIONS d'accions de la seva nova empresa, X.

Els seus assessors li van advertir que X com a marca no era bona idea. Elon li encantava. Va dir que x.com era "la URL més xula d'internet". X, va dir, era el símbol del tresor. Així és com la gent ho veuria, va insistir.

Va invertir 12,5 milions de dòlars del seu propi capital en X i va començar a intentar construir un 'banc en línia'. La seva obsessió per la velocitat i el seu menyspreu per la regulació feien que els desenvolupadors de X l'admiressin, però causaven preocupació entre els experts financers. First Western, el soci bancari, va descobrir que es creaven comptes amb noms falsos. Els financers van intentar (sense èxit) fer fora Elon.

A principis del 2000, X va sortir als mitjans per una vulnerabilitat que permetia moure diners entre comptes amb només els detalls del compte. Això es va solucionar, però va espantar els inversors. Elon va acceptar amb l'inversor Mike Moritz de Sequoia de convertir-se en CTO mentre Bill Harris (ex-Intuit) es convertia en CEO.

Mentrestant, al costat (literalment), una startup anomenada Confinity estava triomfant. Era finançada per Peter Thiel, que també era el seu CEO, però era la idea de l'ucraïnès Max Levchin, el seu CTO. Amb el suport de Nokia, Confinity estava creant una manera de 'transmetre' diners entre PalmPilots per infrarojos.

La història és més llarga i complexa, però però no estar fins demà aquí haurem de saltar-nos alguns trossos. Per tant, avancem una mica i tant X com Confinity creen accidentalment el mateix producte estrella com a derivat del seu principal: La capacitat d'intercanviar diners via email.

Confinity es decanta per això exclusivament. X no. El somni de Musk és la superbotiga financera. La força i el focus que ha posat X al seu processador de pagaments per email ha estat sobretot gràcies a David Sacks, un dels contractats d'Elon que confiava en ell i que va veure el gran potencial. Ell mantenia Musk amb els peus a terra amb els ulls posats en això mentre Elon estava apuntant també cap a serveis financers més arriscats.

Però Harris (CEO de X) veu que Confinity i X estan tots dos en una espiral mortal. Estan perdent diners lluitant. Parla amb Thiel. Thiel proposa una fusió. Musk s'hi oposa. Però abans d'una altra ronda de finançament, Harris amenaça de marxar, espantant els inversors Elon: "Em va apuntar amb una pistola al cap."

Les empreses es fusionen. Harris i Thiel insisteixen que la nova empresa (X) se centri en els pagaments per email, idealment en la plataforma PayPal de Confinity. Elon insisteix que la superbotiga financera és el futur. Quan Thiel i Harris es barallen per l'estratègia, Elon convenç Thiel per ajudar a fer fora Harris. Elon és ara el CEO

Thiel, i Levchin, inicialment estan d'acord amb això. Musk els ha promès que se centrarà en els pagaments per email, i que millorarà PayPal primer. La superbotiga financera una "cosa futura". Però al cap de mesos Levchin s'adona que Elon s'ha obsessionat amb portar PayPal sencer a Microsoft i no a Linux. Mesos de temps de desenvolupament, amb X cremant 12 milions de dòlars al mes, es perden per l'obsessió de Musk amb PayPal V2. Una reestructuració completa en Microsoft. És MÉS que un mal pla. Els servidors de Microsoft i MSSQL NO poden escalar prou en aquell moment. Però Elon ho decreta. Fins i tot decreta un llançament sense opció de retorn enrere.

Elon també ordena l'eliminació de la marca PayPal. Ordena que paypal.com sigui redirigit a x.com. Logos eliminats. Decreta que ara s'ha de referir com a X-PayPal i descriure com a part de la família X de serveis financers. No deixa anar el somni. Aquesta obsessió amb X com a marca causa una enorme preocupació, ja que de forma repetida té una mala acollida entre els consumidors. Vivien Go sobre les proves amb grups de focus: "Una vegada i una altra, el tema de 'Déu meu, no confiaria en aquest lloc web. És un lloc web per adults' i 'No confiaria en això'"

Mentrestant, Thiel descobreix a través del mag financer de X, Roelof Botha, que la part de la superbotiga financera és PITJOR del que Musk ha deixat entreveure. X està oferint crèdit amb gairebé cap comprovació d'identitat. Combinat amb el fiasco del V2, Thiel i altres s'adonen que X està a punt de fracassar. Thiel i altres s'acosten a Elon i li IMPLOREN que abandoni PayPal V2, i la seva estratègia d'intentar convertir-se en un servei financer global d'una sola parada. Thiel li assenyala que només els queden 65 milions de dòlars al banc. Musk s'hi nega. Han d'anar pel "gran premi", insisteix.

Thiel, Levchin, Botha i Sacks ara "passen el Rubicó". Decideixen fer fora Elon. Recullen silenciosament les signatures d'un munt de fidels de Confinity en una carta d'amenaces de dimissió massiva. El 19 de setembre del 2000, quan Elon està pujant a Europa per a la seva lluna de mel, fan el seu moviment. Thiel i Levkin són membres del consell. Els altres quatre són Musk, Malloy (que representa un altre gran inversor), Moritz i Hurd (president). Mentre Elon està a l'aire, Thiel demana a Hurd que convoqui una reunió d'emergència del consell per telèfon. Per telèfon, Thiel i Levkin revelen els problemes del PayPal V2 i els financers a Malloy, Moritz i Hurd, que no en sabien res. Simpatitzen amb Elon com a fundador i visionari, però queden horroritzats que tot això s'hagi fet sense l'aprovació del consell i davant la carta de dimissió massiva. Amb Elon fora del país, no pot fer servir el seu encant personal. Insisteix per telèfon que la superbotiga financera és el gran encert. No funciona. Malloy, Moritz i Hurd es posen del costat de Thiel i Levkin. Elon queda fora com a CEO abans que pugui tornar

Musk queda devastat. "Els traïdors covards." Així els descriu, però reconeix que no pot lluitar-hi i presenta una imatge pública que va ser una decisió mútua. Thiel es converteix en CEO interí (i més tard permanent), ordena l'aturada del V2 i un focus en PayPal

Espero que ara puguis veure les arrels d'aquesta cosa del gir cap a X. Musk ha decidit que la manera de salvar Twitter i recuperar el seu estatus de geni és tornar a la seva visió irrealitzada de 1999. Construir "el nucli financer del món" com el va descriure llavors. Crec que és una idea pèssima. El món ha canviat. Està fent l'equivalent tecnològic d'enviar missatges borratxo a la seva xicota de l'institut per dir-li que encara està bona. Però ara pots veure els orígens. Ell creu que aquesta és la idea genial que se li va escapar. I que aquesta vegada ningú el pot fer fora.

De totes maneres, espero que això sigui un context útil. Res del que està passant és sorprenent si ho vas viure o ho has estudiat. Només has de passar per sobre de la "hagiografia" que Silicon Valley crea al voltant dels seus "grans homes".


Si t'ha agradat aquest text, potser t'interessaria llegir algun llibre sobre la història de PayPal i els seus fundadors. Per exemple, et recomano "The PayPal Wars: Battles with eBay, the Media, the Mafia, and the Rest of Planet Earth" de Eric M. Jackson, un dels primers empleats de PayPal que va viure en primera persona els esdeveniments que he explicat. O també "PayPal Mafia: The Inside Story of How a Band of Thieves Created One of the Greatest Successes in Silicon Valley History" de Jeff Maysh, un periodista d'investigació que va entrevistar als principals protagonistes i va descobrir molts secrets i anècdotes.

Ah i si t'agrada el diseny de la bandera negra X en pots trobar adhesius a:
https://botiga.4xsample.cat/products/bandera-x