Girona i les Mosques

La festa de Sant Narcís és una celebració important a Girona, ciutat situada a Catalunya. Sant Narcís és el patró de la ciutat i la festa se celebra anualment el 29 d'octubre, amb diversos esdeveniments, activitats i tradicions que fan d'aquesta festa una ocasió especial per als gironins.

Una de les icones més característiques i peculiars de la ciutat són les mosques, que tenen una relació íntima amb la seva història i festivitats. La festa de Sant Narcís, patró de Girona, celebra aquesta curiosa simbiosi entre la ciutat i aquest insecte aparentment senzill, però amb un rerefons ric i una rellevància cultural profunda i es que els registres històrics documenten tres ocasions en què les mosques han intervingut per salvar Girona de les invasions militars.

La primera ocasió va tenir lloc el setembre de 1285, quan l'exèrcit del rei de França, Felip l'Ardit, va assetjar la ciutat amb motiu de les seves lluites amb el rei Pere d'Aragó. Encara que Girona va capitular sense lluita, els francesos van portar-se de manera ignominiosa: robaven, insultaven i oprimien els gironins (una mica com els espanyols, però sense posar espies); van assaltar esglésies i profanar el cos incorrupte de Sant Narcís a la basílica de Sant Feliu.

Del cos del sant van començar a sortir unes mosques gegants que picaven furiosament els soldats i els seus cavalls. Després de ser picats, els enemics morien espeternegant. Aquest fet esdevingué una multitud d'escrits, sermons i llegendes, originant la típica iconografia gironina que lliga indissolublement la imatge de les mosques a la ciutat.

La segona intervenció de les mosques es va produir durant l'assetjament de Girona l'any 1653. Novament, les mosques de Sant Narcís van sortir del cos del sant, però aquesta vegada es van limitar a picar els cavalls de l'exèrcit francès, causant la mort a més de dos mil d'ells.

La protecció miraculosa de Sant Narcís es va manifestar novament el 1684 quan les mosques van picar els cavalls dels assetjadors francesos, infligint-los una gran mortalitat.

Així que potser hauríem d'aprendre una mica de la història i invocar les mosques una vegada més o, si fa falta, ser les mosques una vegada més.

I si us ha agradat la història podeu trobar la samarreta que apareix a la imatge, la que vaig fer en honor a aquesta història a: https://botiga.4xsample.cat/products/lovegironat