Bandera negra

La bandera negra independentista és una de les icones menys enteses del moviment independentista català perquè no gaire gent coneix quin és el seu origen i el seu significat. El seu origen en un episodi heroic que va tenir lloc l'11 de setembre de 1714, durant el setge de Barcelona per part de les tropes borbòniques.


Aquell dia, la companyia dels estudiants de lleis, que formava part de la Coronela de Barcelona, es va enfrontar als soldats de Felip V que havien entrat per la bretxa del Portal Nou. Els joves defensors, 150 estudiants capitanejats per Antoni Valls i Pandutxo, un estudiant de 22 anys, i  disposats, a morir per la seva ciutat i la seva llibertat, van resistir amb coratge i determinació, però, al final, només quedaven ells.

Quan les tropes borbòniques els van exigir la rendició, els estudiants de lleis van buscar alguna cosa per fer una bandera negra i així indicar que no tenien intenció de rendir-se. Com no tenien res més, van usar una de les túniques negres que portaven com a uniforme acadèmic. A més, van aprofitar per pintar amb pintura blanca les aspes de Santa Eulàlia, la patrona de Barcelona. Així, amb aquesta senzilla, però potent bandera, els estudiants de lleis van expressar el seu rebuig a l’ocupació i la seva fidelitat a Catalunya.

Però això no és només una llegenda, sinó també una història i un símbol. La seva gesta va ser recordada com un exemple d’heroisme i sacrifici per la llibertat de Catalunya. El seu nom i el seu escut, amb una ploma i una espasa, van quedar gravats en una làpida al costat del Portal Nou, on es pot llegir: "Aquí caigué gloriosament la Coronela dels Estudiants de Lleis, l’any 1714" i des d’un punt de vista heràldic, la bandera negra té un significat molt clar: és la bandera de guerra sense quartel, és a dir, sense pietat ni compassió. És la bandera dels pirates, dels rebels i dels revolucionaris. És la bandera dels que no accepten cap autoritat ni cap llei que no sigui la seva.

Les aspes de Santa Eulàlia també tenen el seu valor heràldic i simbòlic. Les aspes són una figura geomètrica formada per dues línies rectes que es creuen en diagonal. En heràldica, les aspes solen representar protecció, defensa o resistència. També poden simbolitzar sacrifici, sofriment o martiri. Les aspes de Santa Eulàlia són una referència al seu martiri en morir a la creu en forma d’aspes. A més, són un element identitari de Barcelona.

L’estel que completa la bandera negra independentista és també un símbol heràldic i polític. En heràldica, l’estel sol representar honor, glòria o esperança. També pot simbolitzar guia, orientació o destinació. L’estel és un element present en moltes banderes del món per indicar un estat, com les de Puerto Rico, Cuba o els Estats Units. En aquest últim cas, cada estel representa un estat federat. 

I si us ha agradat la història podeu trobar el marxandatge que he fet d'aquest símbol aquí:
https://botiga.4xsample.cat/collections/bandera-negra